Job Dura Prijs 2018

Traditiegetrouw is het thema van de Job Dura prijs een actueel onderwerp. In 2018 is dat ‘Mobiliteit in Rotterdam’.

Rotterdam staat aan de vooravond van een ingrijpende transitie op het vlak van mobiliteit die het gebruik en de inrichting van de stad in veel opzichten zal gaan veranderen. De groei en stedelijke verdichting van de stad kent voorlopig nog geen einde, maar zonder doordachte mobiliteits-maatregelen zullen verkeerstromen (nog) vaker vastlopen. Daarnaast bestaat er een toenemend verlangen naar een gezonde, bereikbare en leefbare stad, waarbij de auto drastisch naar de achtergrond wordt gedrongen. Maar mobiliteit is nadrukkelijk geen doel op zich, het is vooral een manier om de toegang tot werk, onderwijs en voorzieningen te vergroten en mensen te verbinden. Binnen deze uitdagende context wordt er voor de Job Dura prijs 2018 gezocht naar uiteenlopende initiatieven die een bijdrage leveren aan de radicale verbetering van de bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam.

Voor deelname aan de Job Dura Prijs 2018 is de jury op zoek naar projecten die aansluiten bij deze thematiek en die voldoen aan (zoveel mogelijk van) de volgende criteria:

  • Van invloed op de ruimtelijke omgeving in Rotterdam
  • Innovatief en met gebruik van slimme technologie
  • Inspelend op gedragsverandering
  • Levensvatbaar en opschaalbaar
  • Probleemoplossend (gezondheid, sociale ongelijkheid, bereikbaarheid, leefbaarheid)

Projecten voor de Job Dura Prijs 2018 kunnen uiterlijk 1 september 2018 worden ingediend. Stuur een projectbeschrijving van maximaal 1000 woorden en maximaal 5 lage resolutie beelden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De uitreiking van de Job Dura Prijs 2018 vindt plaats op donderdag 29 november.

Iedere twee jaar staat de Job Dura Prijs in het teken van een actueel thema binnen de bebouwde omgeving in de regio Rijnmond. De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000. Tevens wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt van €7.500. De aanmoedigingsprijs heet de ‘Daan Dura Aanmoedigingsprijs’ als eerbetoon aan fondsoprichter Daan Dura (1932-2011).

De Job Dura Prijs is voor het eerst uitgereikt in 1996 aan de gemeente Rotterdam voor het gehele wederopbouw-oeuvre. Daarna is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan projecten binnen de thema’s Bouwen voor ouderen (1998), Buitenkamer in de stad (2000), Bouwen voor de jeugd (2002), Water als geld (2004), Veilige Ruimte (2006), Nieuw Leven (2008), Morgen Wijzer (2010), Cultuur (2012), Groen in de Stad (2014) en Tijdelijkheid (2016).

Stichting Job Dura Fonds, maatschappelijk verbonden met bebouwd Rotterdam.